2016'da ne kadar asgari geçim indirimi alacaksınız?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ocak 4 2016
2016 yılında asgari ücret ile birlikte asgari geçim indirimi tutarları da değişti. İşte çalışanları yakından ilgilendiren ve bilmeleri gereken hususlar...

Son günlerde siz okurlarımdan yeni asgari ücret ve asgari geçim indirimi ile ilgili birçok soru aldım. Soruların bir kısmı asgari ücretteki artışın ödenecek vergiler ve asgari geçim indirimi üzerindeki etkisi ile ilgili. Bazı okurlarımız ise bahsedilen asgari geçim indiriminden haberleri olmadığından ve böyle bir ödeme yapılmadığından şikâyetçi.
Örneğin okurlarımızdan Ufuk Bey, gönderdiği e-postasında, çalıştığı işyerinde 6-7 işçi olduğunu, ancak asgari geçim indirimi almadıklarını söylüyor ve bunun sebebinin işyerindeki işçi sayısı olup olmadığını soruyor.
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ YASAL HAKKINIZ
Ne yazık ki özel sektörde birçok işçi hakkı olan asgari geçim indiriminden faydalanamamakta ve hatta bazıları böyle bir hakkı olduğundan da bihaber.
Asgari geçim indirimi, Gelir Vergisi Kanunu ile düzenlenmiş, işyerindeki işçi sayısına bakılmadan ve tüm çalışanlara durumlarına göre farklı tutarlarda yapılması gereken bir ödeme. Aslında ödemeden öte, ödeyecekleri gelir vergisinden mahsup edilmesi gereken bir indirim.
BEKAR İŞÇİDE TUTAR 123 TL
Bekar bir çalışan için asgari geçim indirimi hesaplaması yapacak olursak;
-Öncelikle yıllık brüt ücret tutarına asgari geçim indirimi oranı (0,50) uygulanmalı: 19.764 x %50= 9.882 TL
-Bu tutara %15 gelir vergisi oranı uygulanarak yıllık asgari geçim indirimi tutarı bulunur: 9.882 x %15= 1.482,3 TL
-Yıllık asgari geçim indirimi tutarı 12'ye bölünerek aylık tutar bulunur: 1.482 /12 = 123,53 TL
Yani bekar bir çalışanın aylık ödeyeceği gelir vergisinden 123,53 TL indirim uygulanacak, dolayısıyla cebine bu tutarda para girecek.
Uygulanan asgari geçim indirimi oranı ve dolayısıyla faydalanılacak indirim tutarı eşe ve çocuk sayısına göre değişiyor. Buna göre 2016 asgari geçim indirim
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Avustralya'daki terör saldırısında ilginç detaylar ortaya çıktı!2.Teknik güncelleme duyurusu3.DDK'dan istifa eden Furkan Torlak Cem Küçük'ün iddialarına yanıt vermeye çalıştı4.F-16'ların vurduğu İHA hakkında şok bilgi: Ankara yakınlarına kadar ulaşmış5.Mehmet Akif Ersoy dosyasında kritik gelişme!
6.AİHM ailesinden 850 km uzakta tutulan kişi için Türkiye'yi mahkum etti!7.KHK'lılar Ankara'da adeletsizliği haykırdı: Zeytinyağı almak bile terör suçu oldu...8.Fatih Erbakan’dan KHK'lıların durumuna dikkat çekti: Aileleriyle birlikte milyonlar mağdur9.CHP’li Tan güvenlik zaafını açıkladı: İHA, Ankara’da ROKETSAN’a çok yakında düşürüldü10.MHP'ye o il'deki tek belediye başkanı üzerinden operasyon mu çekiliyor?

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







