14. Dil ve Kültür Festivali bölge finalleriyle start aldı


Almanya'da 14. Uluslararası Dil ve Kültür Olimpiyatları coşkusu bölge finalleriyle başladı. Dünyanın dört bir yanında startı verilen Türkçe Olimpiyatları Köln Bölge Finali'nde dereceye giren öğrenciler hünerlerini sergiledi. Organizatörlerden Murat Arslan, farklı kökenli çocukların tanışıp kaynaşmalarını sağlayan festivalin Almanya'da da birlikte yaşama önemli katkı sağladığını söyledi.

Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Almanya'da da 14. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC) bölge finalleriyle start aldı. Festival coşkusu bu yıl Filipinler ve ABD'nin Texas eyaletindeki elemeleriyle eş zamanlı olarak Almanya'da da başladı. Festival için gerçekleştirilen Köln Bölge Finali'nde dereceye giren öğrenciler, Gymnasium Dialog & Realschule Lisesinin konferans salonunda düzenlenen etkinlikle yeteneklerini sergiledi, ödüllerini aldı. Bölge finaline izleyicilerin ilgisi de büyük oldu. Bölge finalinde Türkçe Şiir, Türkçe Şarkı, Almanca Şiir, Almanca Şarkı ve Tiyatro kategorilerinde dereceye giren öğrenciler sahne aldı. Dereceye girenlere ödüller verildi.

OLİMPİYATLAR TÜRK VE ALMAN HALKINI BİRBİRİNE YAKINLAŞTIRIYOR

Programda öncelikle 14. yılına giren Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'ni (IFLC) tanıtan kısa bir film izlendi. Ardından organizasyon komitesi adına konuşan öğretmen Murat Arslan, Almanya'nın çok kültürlü bir ülke olduğunun altını çizdi ve "Çok kültürlü bir ülke olan Almanya'da karşılıklı anlayış, kabul ve kendi ve başka kültürleri tanıma ile yaşıyoruz. Bunlar birlikte yaşamın temel şartlarıdır. Türk-Alman Kültür Olimpiyatları bu ihtiyaçtan doğdu. Olimpiyatlar Türk ve Alman halklarını aynı platformda kültürler arası değiş tokuş yaparak yakınlaştırmak için gerçekleştiriliyor." dedi.

BİRLİKTE YAŞAMA KATKI YAPIYOR

Farklı kökenden insanların bir birini yeterince tanımadığına dikkat çeken Arslan, "Farklı köken, kültür ve dine mensup insanları çoğu zaman medya ve kulak dolgunluğundan tanırız. Bazen onları doğru tanımadan komşularla yaşar, iş arkadaşlarıyla çalışırız. En ufak bir fikir ayrılığında hemen önyargılar ortaya çıkar ve bunlar ise insanlar arasında ayrışmalara katkı yapar" şeklinde konuştu.

Tanışma ve önyargıların önüne geçme konusunda çocukluk yaşlarının önemini hatırlatan öğretmen Arslan, "Çocuklar ve gençler erkenden diğerlerinin kültürlerini tanımaya başlar. Çocuk ve gençler öğrenci arkadaşlarıyla daha iyi tanışır, arkadaşlıklar kurar ve önyargıları kaldırır. Kültür Olimpiyatları tam da buna angaje oluyor. Olimpiyatlar farklı kimliklerdeki insanları dünyalarına giriyor, farklı hayat tarzları, gelenekler ve kültürleri anlama yoluyla önyargılar yıkılıyor, karşılıklı anlayış güçlendiriliyor, birlikte yaşam geliştiriliyor." diye konuştu.

Arslan, "Bu harmonik yaşamı okulumuz içinde sağlamlaştırmak ve geliştirmek istiyoruz. Bu nedenle okulumuzda her yıl Türk-Alman Kültür Olimpiyatları etkinlik ve yarışmaları gerçekleştiriliyor. Bugün bu kültürel çalışmaların bazılarını size tanıtmak istiyoruz." dedi.

TOHUM SAÇ, ÇIKMAZSA TOPRAK UTANSIN

Ardından Türkçe Şiir, Türkçe Şarkı, Almanca Şiir, Almanca Şarkı ve Tiyatro kategorilerinde ilk üçe giren öğrenciler sahne aldılar. Öğrencilerin ödüllerini almasının ardından Gymnasium Dialog & Realschule İdari Müdürü Genç Osman Esen öncelikle yarışmalara katılan öğrencilere ve emeği olan herkese teşekkür etti. Esen, öğrencilerin başarısının arkasında öğretmenlerinin emekleri olduğunu hatırlattı. 14 Şubat Sevgililer Günü'nde yapılan finallerle ilgili Esen, "Sanıyorum çocuklara daha güzel bir hediye veremezdik." dedi.

Etkinlikte yapılan sunumlarda verilen "Gel dünyayı aydınlatalım. Hatasız kul olmaz" gibi mesajlar ve Şair Necip Fazıl Kısakürek'in "Utansın" şiirinin önemine vurgu yapan Esen, şiirin Türkçe ve Almanca çevirisini okudu ve "Tohum saç, çıkmazsa toprak utansın. Hedefe varmayan mızrak utansın. Hey gidi küheylan koşmana bak sen. Çatlarsan doğuran kısrak utansın" şeklindeki ilk dörtlüğünü okudu. Esen şöyle devam etti:

"Bu şiirden alacağımız ders: Yapabileceğinin en iyisini yap. Özellikle böylesi zor, bir çok kötü yayınların yapıldığı bir dönemde. Burada barış, huzur, sanat, kültür için angaje olmak çok değerli. Bu şiire atıfta bulundum çünkü biz de okul olarak hem okul tekniği, hem de eğitim olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Eş zamanlı olarak bize güvenmiş çocuklara sanat, kültür ve tiyatroyu vermek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Söz burya gelmişken, kayıt döneminin son haftasına girdik. Okulumuzu tanımak isteyen tüm ebeveynler gelip bilgi alabilir." CİHAN
<< Önceki Haber 14. Dil ve Kültür Festivali bölge finalleriyle start aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER