Perakende şirketleri başta olmak üzereson dönemde reel sektördeki iflas erteleme başvuruları hızlandı. Ekonomik büyümede yavaşlama, emtia fiyatlarında gerileme, sıcak para girişinde düşüş ve bankaların likidite sağlama konusundaki ihtiyatlı tavrı nedeniyle şirket iflaslarında artış gözlendiğini belirten alacak sigortası şirketi Euler Hermes Genel Müdürü Özlem Özüner, iflas riskinin en yoğun gözlendiği sektörler olarak ise demir-çelik, gıda ve teknoloji perakendesi ile petro-kimyaya dikkat çekti.
SON KURBAN BEĞENDİK
Her gün onlarca küçük şirket kapısına kilit vururken medyaya sadece ülkenin büyük şirketlerinin iflas ve iflas erteleme haberleri yansıyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Beğendik ve Real hipermarket için iflas erteleme başvurusu yapmıştı. Hazır giyim markası Atalar için ise iflas kararı verilmişti.
DAHA ÇOK ŞİRKET KAPANACAK
Reuters'a yaptığı açıklamada iflas eden şirket sayısındaki artış beklentilerini yukarı revize ettiklerini belirten Özüner, “Sene başında 2016'da iflas edecek şirketlerde yüzde 6 artış beklentimiz vardı. Artış beklentimizi yüzde 8'e çıkardık. Bu yıl 14 bin 800 şirkette iflas ve kapanma bekliyoruz” dedi. Özüner'in verdiği bilgiye göre; küresel durgunluk ve emtia fiyatlarındaki gerilemeyle tüm dünyadaki iflaslarda da bu yıl yüzde 2 artış bekleniyor.
AŞIRI BORÇLANMA BATIRDI
Çok sayıda firmanın iflas erteleme talebiyle mahkemeye başvurduğunu belirten Özüner, “Bunun ana sebebi, bu şirketlerin aşırı borçlanmış olmaları. Aşırı yatırım iştahıyla kendi boylarından büyük yatırımlar yapmış olmaları. Her birine bakınca ya bir firma satın almış, ya aşırı büyük bir yatırım yapmış, sonrasında da durgunluğa yatırımın tam ortasında yakalanmış. Sindire sindire büyümesi gereken şirketler, yüksek büyüme rakamları olduğu dönemde bir anda aşırı likidite ile karşılaşınca hesapsız büyüdü” şeklinde konuştu.
KİRA ÖDEMELERİ ÇOK YÜKSEK
Gıda perakendecilerinin likidite daralmasına çok büyük yatırımlarla yakalanmaları ve yatırımın dönüşünü almadan büyümenin yavaşlamasından olumsuz etkilendiklerini belirten Özlem Özüner, “Beğendik ve Real'in iflas erteleme talebi tam da böyle bir hikaye. Beğendik Real'i satın aldıktan sonra, daha bunu sindiremeden böyle bir ortamla karşılaştı. Ayrıca hipermarketlerin çok büyük kira ödemeleri ve yoğun sektörel rekabet var. Buna dayanamamış olabilir” şeklinde açıkladı.
TÜSİAD çalışma yapacak
Euler Hermes Türkiye CEO'su Özlem Özüner, iflas erteleme sürecinin nasıl daha verimli hale getirilebileceğine yönelik TÜSİAD bünyesinde bir çalışma başlatılacağını kaydetti.
Sadece yüzde 2'si kurtuluyor
Türkiye'de şirketlerin iflas ertelemeden çıkma oranının yüzde 2 gibi çok düşük seviyede olduğunu anlatan Özüner, bunun da iflas erteleme mekanizmasının doğru çalışmadığını gösterdiğini kaydetti. Özüner, ABD'deki modelde olduğu gibi ihtisas mahkemelerinin kurulması, şirketlerin kurtarma planının bağımsız bir denetim firması tarafından onaylanması ve şirketlere taze para akışı sağlayacak yeni bir kreditör banka grubu bulunması gibi unsurların sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
50 ülkede faaliyette
Kredi sigortası alanında 100 yıldan fazla deneyime sahip şirket dünya çapında 52 binden fazla müşteri ve 50'den fazla ülkede ofisi bulunuyor. Veritabanında güncel olarak 40 milyonu aşkın firmayı takip eden şirketin çoğunluk hisseleri dünyanın en büyük gruplarından biri olan Allianz Group'a ait. Şirket sürekli hesap takibi yaparak olası kredi riskleri konusunda, bunlar zarara dönüşmeden önce müşterisini uyarıyor.
ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ