CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, 2003-2014 AKP iktidarı döneminde 1.7 milyar dolara karşılık gelen 3,8 milyon çeltik ve pirinç ithal edildiğini söyledi. 1.7 milyar dolar dövizin ABD, Rusya, Hindistan, İtalya ve Yunanistan ve diğer ülkelerin çiftçilerine ödendiğini kaydeden Gaytancıoğlu, "İpsala, Uzunköprü, Meriç, Edirne, Gönen, Biga, Bafra, Terme çiftçisi borç batağına saplanmış halde kaderine terk edilmiştir. Kısacası Türk çiftçisi her zamanki gibi unutulmuştur." dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclis'inde basın toplantısı düzenledi. AK Parti'nin uyguladığı tarım politikasının tamamen Türkiye'nin çıkarlarına ters olduğunu belirten Gaytancıoğlu, "2003-2014 AKP iktidarı döneminde 3,8 milyon çeltik ve pirinç karşılığı olarak 1.7 milyar dolar döviz ABD, Rusya, Hindistan, İtalya ve Yunanistan ve diğer ülkelerin çiftçilerine ödenirken İpsala, Uzunköprü, Meriç, Edirne, Gönen, Biga, Bafra, Terme çiftçisi borç batağına saplanmış halde kaderine terk edilmiştir. Kısacası 'Türk' çiftçisi her zamanki gibi unutulmuştur." ifadesine yer verdi.
Çeltik ve pirinç ithalatının en önemli nedeninin üretimi hedef almayan tutarsız tarım politikalarının uygulanması olduğunu kaydeden Gaytancıoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye 2014 yılında 277 milyon dolarlık çeltik ve pirinç ithalatı yaparak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştır. İthalat yerli üretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Şöyle ki 2009'da 1,5 TL'ye kadar çıkan çeltik fiyatı 2010'da 1 TL'ye, 2011'de de 80 kuruşa kadar gerilemiştir. Bunun temel nedeni ithalattır. 2012 hasadından sonra çeltik fiyatı 90-95 kuruş aralığında gerçekleşmiş, 2013 ve 2014'de fiyatlar biraz kıpırdayarak 1.5 TL'lerin üzerine çıkmıştır. 2015 yılında ise 1.8 TL maliyet olmasına karşın fiyatlar 1,2 TL/kg'lar düzeyinde seyretmektedir."
"ÇELTİK ÜRETİCİSİ DEKARA YAKLAŞIK 1500 TL MASRAF YAPMAKTA, ANCAK BU YAPTIĞI MASRAFI KARŞILAYAMAMAKTA"
Mevcut üretim politikaları biraz olsun çeltikten yana kullanabilirse Türkiye'nin çeltikte kendine yeterli olacağını ifade eden Gaytancıoğlu, "Bu da ancak çeltik üretiminin üretici açısından cazip olmasıyla mümkündür. Kısacası üreticiler çeltikten gelir elde ettikleri sürece çeltik üretimi artar. Üretimin artması 3 milyon tona yaklaşan çeltik işleme kapasitesinin değerlendirilmesine, ithalata ödenen dövizin azalmasına, çiftçilerin para kazanmasına neden olacaktır. Aksi taktirde dünyadaki birçok ülkeye göre pahalı gübre, ilaç ve motorin kullanan üreticileri üretim artışı kurtaramayacaktır. Hatta 2015 yılında birçok üreticinin çeltiğini 1200-1250 TL/ton'dan sattığını düşünürsek durum daha da tehlikelidir. İyi niyetlerle başlatılan prim sisteminde kg başına 10 kuruş gibi çok cüzi bir ödemenin ciddi bir gelir sağlayabilecek düzeye çıkartılması gerekmektedir." sözlerini kaydetti.
Diğer önemli sorunun üreticilerde kilogramı 2,5 TL civarında olan pirincin perakende mağazalarda kilogramının 5-6 TL arasında değişmesi olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu, "Üreticiler kendi aralarında örgütlenememesi ve devletin bu örgütlenmeyi teşvik edici bir politika geliştirememesi üreticileri yine mutlu etmeyecektir. Çeltik üretiminde üreticileri mağdur eden diğer önemli bir sorun da maliyetlerin yüksekliğidir. Çeltik üreticisi dekara yaklaşık 1500 TL masraf yapmakta, ancak bu yaptığı masrafı karşılayamamaktadır. Çünkü dünyanın en pahalı girdilerini kullanmak zorunda kalmaktadır. 2009 yılında çeltik fiyatı 1,5 TL, mazotun litre fiyatı 2,8 TL iken 2015 yılında 4 TL'ye çıkmış, ancak çeltik fiyatı da neredeyse yarıdan fazla azalmıştır. Bu durum çeltik üretiminin geleceğini olumsuz yönde etkileyecek bir durumdur." açıklamasında bulundu. CİHAN