MARDİN (CİHAN)- Mardin İl Sağlık Müdürlüğüne Sağlık Bakanlığınca tahsis edilen 2'si her türlü arazi şartlarına uygun toplam 9 ambulans törenle hizmete verildi.
İl Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen törene Vali Mustafa Taşkesen, Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş, İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Saffet Yavuz, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Erol Çeliker ve 112 Komuta Merkezi yetkilileri katıldı.
112 ACİL SERVİSE GÜNDE 8 BİN TELEFON GELİYOR
Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, 112 Acil Komuta Merkezine gelen ihbarların yüzde
98'nin gerçek dışı ihbar olduğunu ifade etti. Günde 8 bin kişinin hasta ihbarında bulunduğuna dikkat çeken Vali Taşkesen, asılsız hasta ihbarlarının hizmet akışını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Taşkasen, "Vatandaşlarımız ihbar yaparken, 112 acil telefonlarını meşgul ederken, acil durumda olan hastaları düşünsün. Günde ortalama 8 bin telefon geliyor ve bunların ancak yüzde 3'lük bir kısmı gerçek ihbar çıkıyor. Geri kalan yüzde 98 telefon ihbarı yalan yanlış çıkıyor. Bu konuda vatandaşlarımızın daha hassas olmasını bekliyoruz. Söz konusu olan yaralı veya durumu ağır olan bir hastanın sağlığıdır." dedi.
2 MİLYON 300 BİN TELEFONDAN SADECE 30 BİNİ GERÇEK ÇIKTI
Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş ise, il genelinde 23 adet 112 acil merkezi ve bir ana komuta merkezi bulunduğunu söyledi. Dr. Derviş, "23 istasyonda toplam 276 personel 24 saat esası ile 112 acil merkezlerinde görev yapmaktadır. Ayrıca ana komuta merkezi dediğimiz yerde 30 personel görev yapmaktadır. Son gönderilen ambulanslarla ambulans ihtiyacımız karşılandı. Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen donanımlı 9 ambulansın değeri bir milyon 800 bin lira dolayındadır. Acil vakalara ulaşmak için arkadaşlarımız can feda çalışıyor. Bir yılda 2 milyon 300 bin ihbar geldi. Bunların 30 bini gerçek hasta ihbarı çıktı." şeklinde konuştu.
DARGEÇİT İLÇESİNDE BAYAN AMBULANS ŞOFÖRÜ GÖREV YAPIYOR
Dargeçit ilçesinde 112 ambulans şoförü Selda Taşyürek törene katılanların ilgi odağı oldu. Mardin Valisi Mustafa Taşkesen bir ambulansın anahtarını şoför Taşyürek'e teslim etti, ambulansa binip çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Ambulans şoförü Selda Taşyürek, 3 yıl boyuna İzmir'de ambulans şoförlüğü yaptığını, 6 aydan beri Dargeçit ilçesinde aynı görevi sürdürdüğünü söyledi. Ambulans şoförlüğünün zor olduğuna dikkat Çeken Selda Taşyürek, "Bayan olarak şoförlük yapmak zor. Ambulans şoförlüğü ise daha zor. Hayata tutunmaya çalışan hastayı hastanelere yetiştirmeye çalışıyoruz. Acil vakalarda bir can kurtaracağım duygusu ile yola çıkıyorsunuz. Tüm bunların yanında kendi canınızı ve ekip arkadaşlarınızın canını düşünüyorsunuz. Dikkatli olmak zorundayız. En büyük mutluluğum acil durumlarda, doğum yapacak bir kadını, kaza geçiren bir genci veya çocuğu zamanında sağlık merkezlerine yetiştirip, sağlığına kavuştuğunu öğrenmek ya da görmektir." şeklinde duygularını dile getirdi.
Komuta merkezi yetkilileri, Vali Taşkesen ve törene katılanlara hizmete verilen ambulanslar hakkında bilgi verdi. Ambulanslar daha sonra toplu halde şehir merkezinde tur attı.
CİHAN