104 Rus satranç oyuncusu vatandaşlık değiştirdi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Ocak 3 2024
Ukrayna savaşı sonrası Rusya’ya karşı başlayan izolasyonun en büyük etkisi spor ve kültürel alanda hissedildi.

SAMANYOLUHABER.COM- MOSKOVA
Uluslararası turnuvalarda zorluk yaşamalarının ardından vatandaşlık değiştirerek başla ülkeler adına yarışmalara katılan Rus sporcuların sayısı her geçen gün artıyor.
Sadece 2023 yılında 100'den fazla Rus satranç oyuncusu vatandaşlığını değiştirdi. Bunların arasında dünyaca ünlü satranç oyuncuları da var.
Uluslararası Satranç Federasyonu'nun (FIDE) web sitesinde yayınlanan bilgilere göre 2023 yılı boyunca 104 Rus satranç oyuncusu spor vatandaşlığını değiştirdi.
Temmuz ayında Forbes, 140'tan fazla Rus satranç oyuncusunun vatandaşlık değiştirme prosedüründen geçtiğini yazdı. Bunlara FIDE'nin istatistiklerinde ebeveynleri yurtdışında çalışan ve yaşayan küçük satranç oyuncusu çocuklar dahil değil.
Vatandaşlığını değiştirenler aralarında Rus milli takımında forma giyen Aleksandra Kosteniuk, Alexey Sarana ve Nikita Vitiugov da var.
Rusya Satranç Federasyonu (RFChR) Başkan Yardımcısı Sergey Smagin, benzer bir durumun 90’larda da yaşandığını, son derece liberal FIDE kurallarının hızlı bir pasaport değişikliğine izin verdiğini, Rusya Federasyonu’nun oldukça ciddi etkilendiğini belirterek ‘‘Bu dönemde hayatta kalmanız, çözmeniz ve yolunuza devam etmeniz gerekiyor. 1990'lı yıllarda büyük kayıplar oldu ama biz bunları atlattık, iyimserlikle bakmamız lazım. Satranç son yıllarda çok ciddi bir gelişme gösteriyor. Bir diğer husus ise genç yeteneklerin büyüyüp üst seviyeye ulaşması için zamanın geçmesi gerektiğidir. Bizim satranç federasyonunun uğradığı kayıpları hızla telafi edebileceğimize inanıyorum. Ama takımımız hala iyi. Şimdilik milli takımın oynamasına izin verilmiyor, ancak şu anda müsabakalarımız olsaydı kesinlikle en yüksek sıralar için mücadele ederdik” dedi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Asla Vazgeçmeyeceğim!2.Trump: 'Çok ciddi bir misilleme olacak'3.ABD'de üniversiteye kanlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var!4.Yola çıktıklarımızla beraber Yoldayız5.Yola çıktıklarımızla beraber 'Yoldayız'
6.Endonezya ağlıyor: Sel felaketinde can kaybı 1000'i aştı7.Bedenin ritmi: Günün her saatinin bir işleyişi var8.Dünyanın konuştuğu firar: Machodo'nun Venezuela'dan kaçış detayları ortaya çıktı9.Rusya Donbas'da ısrarcı10.Rusya'nın donmuş varlıklarına el konuldu: AB ile Moskova arasında hukuk savaşı başladı

Kemal Gülen
Esra Büyükcombak

Numan Yılmaz

Prof. Dr.








