Sigara içene ilaç yok

Sosyal Güvenlik Kurumu, akciğer kanseri, MS ve lösemi gibi hastalarda kullanılan hayati ilaçları sınırladı.

Sigara içene ilaç yok

Düzenlemeye göre, akciğer kanseri olan kişi, daha önce sigara kullandıysa reçetesi ödenmiyor. Türk Tabipleri Birliği uygulamayla 100 bini aşkın hastanın mağdur olduğunu açıkladı.
Özgür Düşünce'den Hasan Bozkurt'un haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), akciğer kanseri, MS ve lösemi gibi hastalarda kullanılan ilaçların karşılanmasına ilişkin inanılmaz şartlar koydu. Akciğer kanserine yakalanmış vatandaşlar daha önce sigara kullandıysa reçetesi ödenmiyor. 

Yine SGK’nın istediği ilacı 1 yıl kullanmayan MS hastalarının ilaç masraflarını devlet karşılamıyor. Yıllarca sigorta primi yatıran vatandaşlar parayı ceplerinden vermek zorunda kalıyor. Türk Tabipleri Birliği, uygulama yüzünden 100 bin hastanın mağdur olduğunu açıkladı. 

‘TARLASINI SATSIN’

 MODELİ Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Özden Şener, Türkiye’de 2002’de 750 milyon kutu ilaç tüketildiğini, bu rakamın 2014’te 1 milyar 950 milyon kutuya çıktığını açıkladı. SGK’nın sağlık harcamalarının üstesinden gelmek için sınırlamalara gittiğini belirten Şener, “Pahalı ilaçları belli kurallara bağlıyor. İlerde hiç de vermeyebilir. Tarlasını, ineğini satsın diyebilir. Şimdi devlet hastanelerinde bıçak parası legal. Herkes katkı payı ödüyor. Sağlık hizmetleri özelleşiyor. Her kalem için ilave paralar geliyor. Zaten katkı parası öderken her ilaç için ilave paralar veriyoruz” dedi. 

MAĞDUR SAYISI ARTAR

SGK’nın sınırlamaları yüzenden her yıl yeni mağdurların ortaya çıktığını belirten Şener, “Senede 690 milyon poliklinik yapılıyor. Endikasyon uyumu sınırlaması nedeniyle mağdur olanların sayısı 100 bin kişidir. Ama bu 100 bin kişi gerçek bir mağdurdur. Gelecek sene başka kalemlerde sınırlama yapar ve mağdur sayısı artar” uyarısında bulundu. 

BİLİMSEL DAYANAK YOK

Bu tür hastalıklarda hangi ilacın kullanılacağına doktorların karar vermesi gerektiğinin altını çizen Şener, “SGK bu sınırlamaları kendisi belirliyor. İlgili uzmanlık dernekleri ve TTB’den görüş almıyor. Bu yıl SGK yönetimini ziyaret edip Sağlık Uygulama Tebliği’nden kaynaklanan mağduriyetler olduğunu söyledik. Neye göre A tedavisini kullanmadan B tedavisine geçemiyor? Bilimsel dayanaklarını ortaya koymak lazım. Aksi durumda SGK’da birkaç bürokrat ‘Hadi bunu sınırlayalım, bu çok yazılıyor ödemeyelim’ gibi sınırlamalar koyuyor” diye konuştu. 

İŞTE HASTALIKLAR VE SGK’NIN GETİRDİĞİ ŞARTLAR

Akciğer kanserinde kullanılan Erlotinib etken maddeli ilaç için SGK, vatandaşın “Hiç sigara kullanmamış” olmasını şart koştu. Daha önce sigara kullanmış olan sigortalı vatandaşlara bu ilacın parasını devlet ödemiyor. ¦ Multipl skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın 1 yıl süreyle kullanılmasını şart koştu. SGK’nın istediği ilacı 1 yıl süreyle kullanmayan hastalar, tedavi eden asıl ilacı kullanmaları halide cebinden para ödemek zorunda kalıyor. ¦ Azasitidin etken maddeli ilaç kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde başarılı olsa bile 6 kürden fazlanı SGK ödemiyor. ¦ Krizotinib etken maddesi içeren küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın en az bir seri kemoterapi kullanmamış hastalara, doktor gerekli görse bile, ödenmiyor. 

HASTANIN HAYATIYLA OYNUYORLAR

SGK’nın hayati önem taşıyan ilaçlarda endikasyon uyumu aranması, kritik hastaları mağdur ettiğini belirten Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan şunları söyledi: “SGK daha önce sigara içti diye bir hastayı akciğer kanseri tedavisine uygun görmediği gibi, MS hastalığı olan bir hastanın başka bir ilaçla 1 yıl zaman kaybetmesini şart koşarak adeta hastanın daha ağır ve gecikmiş bir MS hastalığıyla karşı karşıya kalmasını göze alabilmektedir. SGK, 'Sağlığına kavuşmak isteyen bedelini ödesin' istiyor, Sağlık Bakanlığı da sessiz kalıyor.”

İZİN BELGELERİNİ KABUL ETMİYOR

 Daha önceden Sağlık Bakanlığı’nın vereceği özel izinlerle SGK’nın bu ilaçların parasını ödediğini belirten Saydan, SGK’nın kuralları zorlaştırıp, Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği izin belgelerini kabul etmeyerek hastaları adeta kendi haline bıraktığını ifade etti. Tedavi protokolünün safhalarına Sağlık Bakanlığı ve hekimlerin karar vermesi gerektiğini vurgulayan Saydan, “ Buna müdahale etmek hastanın hayatıyla oynamak demektir. Özellikle hastanın tedavisi için yapılan harcamaları israf olarak görmek ve tasarruf etmek için ödeme zorlukları çıkarmak insanların hayatını tehlikeye atacak bir yaklaşım olup tasvip edilmesi düşünülemez” diye konuştu. 

HASTALAR HASARLI ARABA DEĞiLDiR

 “TEİS olarak hastalarımızın hasarlı bir otomobil gibi “tamir edilmeye değer” veya “maliyeti kurtarmaz” mantığıyla değerlendirilmesini kesinlikle kabul etmediğimizin bilinmesini istiyoruz” diyen Nurten Saydan, vatandaşların yüzde bir ihtimal bile olsa tüm tedavi yöntemlerini almaya hakkı bulunduğunu dile getirdi. Saydan, vatandaşların ilaç paralarının ödenmesi için Sağlık Bakanlığı ve SGK’yı göreve çağırdı. HASTALAR HASARLI ARABA DEĞiLDiR Kimse Yok Mu Derneği ve Amerikan yardım kuruluşu Embrace Relief'in organizasyonuyla İstanbul’a gelen ABD'li 5 belediye başkanı, 100’e yakın Suriyeli aileye yardım dağıttı.


 "İNSANLARIN ÖLÜMÜNE SEYİRCİ KALIYORLAR" 


TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Aytuğ Atıcı: Seçim varsa ilaç paraları ödenir, yoksa ödenmez. Bu AKP’nin stratejisine dönüştü. Kârı artırmak için insanların ölümüne seyirci kalıyorlar. Çalışma Bakanı’nın açıkladığı rakamlara göre vatandaşın ödediği sağlık primi sağlık giderlerinin yüzde 90’ını karşılıyor. Katkı ve katılım paylarıyla devlet kâr ediyor. Devlet bu kârdan vazgeçecek. Vatandaşın ilaç parasını ödeyecek. 

ÖZGÜR DÜŞÜNCE

<< Önceki Haber Sigara içene ilaç yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER