1 milyon kişi, iktidarı protesto etmek için meydanlara indi

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Pazartesi, Ekim 2 2023
Sivil Platform lideri Tusk tarafından yapılan çağrı, halkta büyük karşılık bulurken vatandaşlar, hükümet karşıtı gösteriyi "son yılların en büyük siyasi protestosu" olarak değerlendiriyor.
1 milyon kişi, iktidarı protesto etmek için meydanlara indi

Polonya ana muhalefet partisi Sivil Platform (PO) lideri ve eski Başbakan Donald Tusk'ın bugün yaptığı çağrıyla yüzbinlerce kişi başkent Varşova’da hükümeti protesto etti.

Gösteriyi düzenleyenler, seçimlere iki hafta kala düzenlenen protestoya katılanların sayısının bir milyona yaklaştığı görüşünde.

Tusk tarafından yapılan çağrı, halkta büyük karşılık bulurken, vatandaşlar, hükümet karşıtı gösteriyi "son yılların en büyük siyasi protestosu" olarak değerlendiriyor.

"Daha iyiye doğru değişim her zaman kaçınılmaz"

Tusk, Varşova'nın merkezinde toplanan büyük kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "Bu gücü kimse durduramaz; bu dev uyandı. İktidar partisinden ekibinden hiç kimse herhangi bir yanılsamaya kapılmasın: Daha iyiye doğru değişim her zaman kaçınılmaz." dedi.

İktidar partisi AB tarafından sıkça eleştiriliyor

Tusk, parlamento seçimlerinde kendi siyasi koalisyonunun milliyetçi hükümeti devirme şansını arttırmaya çalışıyor.

AB tarafından sıkça eleştirilen iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi, hukukun üstünlüğü ilkesini sürekli ihlalle suçlanıyor.

AB, 2021 yılında Polonya hükümetinin yargıçların bağımsızlığına darbe vurduğu gerekçesiyle Polonya'ya her gün yarım milyon euro para cezası kesmişti.

İktidar, popülist politikaları desteklediği gerekçesiyle AB’nin hedefinde

İktidardaki parti ayrıca, çoğunlukla hükümetin görüşlerini desteklemesini sağlamak için devlet medyasına da müdahale etmekle suçlanıyor.

İktidar, kürtajı yasaklamak gibi popülist politikaları desteklediği gerekçesiyle AB’nin hedefinde.

Sağcı hükümet ayrıca göçe ve mültecilere yardım edilmesine de şiddetle karşı çıkıyor.


Tusk'ın Sivil Koalisyonu, iktidar partisinin ülkeyi yönettiği se

Bu haberler de ilginizi çekebilir